



Winton BeefUp Forum Friday 9 September 2022

Venue Winton Shire Council Hall, 75 Vindex St, Winton QLD 4735

Time8.30am – 5.30pm follow-up networking drinks and dinner at the WintonHotel, 43 Werna St, Winton QLD 4735

About BeefUp

BeefUp Forums provide an opportunity for beef producers in northern Australian to learn about the latest on-farm research and technologies and network with others working in the red meat industry. Hear firsthand about the outcomes of local R&D and the next steps to drive profitability and productivity in your red meat business.

Why should I attend a BeefUp Forum?

- Hear about the latest red meat research, development and adoption programs with a whole-farm and value chain focus.
- Interact with expert speakers, including leading producers, advisors, and researchers.
- Access tools and insights tailored to your local area.

Event features:

- Market update from MLA
- Producers sharing practical and commercial insights.
- An interactive Q&A panel session on regenerating the landscape
- Networking drinks and dinner.



Cost: MLA members \$25. Non-members \$50. **RSVP**: **Thursday 1 September 2022** Includes: Morning and afternoon teas, lunch and dinner.

Contact: BeefUp Event Coordinator Name: Rosie Peace P: +61 8 8942 3388 E: beefup@associatedadvertising.com.au





Time	Friday 9 September
8.30am	Welcome and housekeeping
	Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator)
	Dr Gerry Roberts, Principal, GR Consulting (MC) (5 mins)
8.35am	Regional Beef Research Committee Chair address
	Nina House, Central-west QLD Chair, NABRC (5 mins)
8.45am	Winton Now & into the future
	Cr Gavin Baskett, Mayor, Winton Shire Council (15 mins)
	Understanding carbon
9.00am	CN30 update
	Margaret Jewell, CN30 Program Manager, Meat and Livestock Australia (30 mins)
9.30am	Neutral vs Trading
	Prof Richard Eckard, Professor of Sustainable Agriculture, University of Melbourne, Director of Primary
10.15	Industries Climate Challenges Centre (via zoom) (45 mins)
10.15am	Morning Tea (20 mins)
	Market insights
10.45am	MLA update
	Sarah Strachan, Group Manager, Adoption and Commercialisation, MLA (30 mins)
11.15am	What are the markets and what are they looking for?
12 00nm	Simon Quilty, Global Agritrends (45 Mins)
12.00pm	MSA grading
12.45pm	Laura Garland - MSA Producer Engagement Officer, MLA (45 Mins) Lunch (45 mins)
12.45pm	Regional priority setting
1.40pm	RBRC/MLA introduction
	Producer perspective group workshop
	Nina House, Central-west QLD Chair, NABRC, (1 hour)
	Regenerating soils, land and pastures
2.30pm	Producer perspectives panel discussion
	Dr Gerry Roberts, Principal, GR Consulting <i>(Facilitator)</i>
	Bob Shepherd, Principal Extension Officer, Department of Agriculture & Fisheries
	Philip Hughes, Director, Lachlan Hughes Foundation
	Jody Brown, Latrobe Station
	Glen Chapman, Southern Blue Regenerative (via zoom) (45 mins)
3.45pm	Afternoon Tea (20 mins)
	Reducing animal stresses
4.00pm	The impact of heat stress and nutrition on the lifetime production of an animal
	Dr John Gaughan, Professor at the School of Agriculture and Food Sciences, University of Queensland (45 mins)
5.15pm	Wrap up & evaluations
5.45pm	Networking drinks and dinner (2 Hours) at the Winton Hotel, 43 Werna St, Winton QLD 4735